• 8 things you should know before you start Face to Face Fundraising

  Bijna overal in de wereld wordt Face to Face met succes ingezet om donateurs te werven. Voordat je aan de slag gaat met het opzetten van een Face to Face fondsenwervingsprogramma, hou dan de volgende 8 zaken in gedachten.

  1.      With  great power comes great responsibility

  Face-to-Face is een extreem krachtig marketing kanaal, wat je in kan zetten om met jouw doelgroep in contact te komen. Of letterlijk, om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Geen enkel ander marketing kanaal kan zelf nadenken, volledig zelfstandig anticiperen en reageren op het gedrag van jouw doelgroep. Zie het als een direct mail, maar dan één met hersenen.

  Dit kan ook een schaduwkant hebben. Het is en blijft mensenwerk, waarbij de mens die jij inzet bepalend is voor het succes. Zorg je voor een goede selectie, veel aandacht, goede training en begeleiding dan krijg je goud. Behandel en selecteer jij jouw mensen als een caféelftal dan krijg je troep in het kwadraat. Behandel je teams daarom als topsporters.

  2.      Alles is meetbaar

  Alles wat je doet is meetbaar. Het aantal consumenten wat je benadert, het aantal donateurs dat het jou oplevert, hoe lang ze blijven, hoeveel geld ze doneren, hoeveel mediabereik je genereert. Je kunt continu monitoren wat de resultaten zijn. Het voordeel is dat je hierdoor snel kan leren, je campagnes kan aanpassen maar bovenal je budget effectief kan inzetten.

  Maar meten kan ook confronterend zijn. Want wat als de resultaten niet zijn zoals je gehoopt had? Of zoals je stiekem al gepland had? Er zijn geen uitvluchten. Je kunt het niet verstoppen. Het is er. Dus leer er mee om te gaan.

  3.      Pas op! Het wordt schaalbaar….

  30.000 nieuwe donateurs per jaar is eerder regel dan uitzondering voor Ngo’s in Nederland. In de UK is zelfs een organisatie die meer dan 150.000 donateurs per jaar werft met face to face.

  Schitterende aantallen natuurlijk, maar dit is ook serieus werk. Want naast de trainingen, de briefings, planningen, concepten, je follow up etc. moet er ook op het gebied van data, je donateursadministratie, je incasso traject en de afstemming met andere afdelingen binnen je organisatie nog veel gebeuren. Zorg dat je vooraf de tijd inplant om dit te organiseren.

  Je gaat ook klachten krijgen. Boze consumenten en donateurs. Het goede nieuws is, je kan veel doen om het zoveel mogelijk te beperken. Het slechte nieuws is, je kan het nooit geheel voorkomen. Het maakt niet uit hoe goed je bureau of je inhouse  team ook is. Geloof me. Je krijgt ze altijd.

  Dus zorg dat je dat op een goede manier binnen je organisatie weet te managen.

  4. Maak gebruik van de digital revolution

  De ontwikkeling en het gebruik van smartphones, tablets & social media neemt enorm toe. Gebruik deze tools om de ervaring voor de consument krachtiger en leuker te maken. Maar gebruik het ook om je bereik te vergroten.

  Onder andere in Nederland, USA en Australië gebruiken Goede Doelen inmiddels mobiele devices voor het direct inschrijven, direct verwerken en onmiddellijk opvolgen met e-mail en/of sms.

  Daarnaast start er in 2013 in  Nederland een test met ‘Address-based  Door-to-Door’. Betere doelgroepselecties, een hogere effectiviteit van je Door to Door teams en de mogelijkheid om wat te doen met jou al donerende achterban, of diegene die net bij je hebben opgezegd……dat klinkt mooi he! Ik houd je op de hoogte hierover.

  5. Steeds meer experience

  Jack Ryan schreef het al Face to Face fondsenwerving wordt steeds meer een experience. Ik sluit me hier volledig bij aan. Mensen vinden het leuk om verrast te worden. Opvallende campagnes en concepten leiden tot beter resultaat.

  Het kost wat meer tijd in de voorbereiding. Het vraagt wat meer denkwerk van je als fondsenwerver/marketeer. En het kost wat van je budget voor de start van je campagne. Maar het werkt. Op de lange termijn zal je zien dat je veel en veel beter uit bent.

  Een huis ga je tenslotte toch ook pas bouwen als de architect zijn werk heeft gedaan?

  6. Don’t forget retail….

  Face to Face is meer dan werving op straat of langs de deur. Face to Face is, het woord zegt het al, oog in oog in gesprek met jouw doelgroep.

  Dit kan dus ook op beurzen, evenementen, in winkelcentra, in winkels, bij bouwmarkten, het kan werkelijk overal waar jouw doelgroep komt.

  In Nederland en België worden de beste resultaten gehaald door campagnes waarbij een Retail partner of een evenement is aangesloten. Deze campagnes hebben een aangepast concept & propositie om te zorgen dat de cirkel helemaal rond is. 

  7. Think Integrated

  Combineer fondsenwerving, media en communicatie. Stem je marketingmix af op dat moment dat jij wilt converteren. Face to Face campagnes die worden ondersteund door de rest van de marketingmix halen een beter resultaat ( soms wel 2x zo goed) dan Face to Face campagnes die het ‘alleen’ moeten doen.

  Thema’s en gebeurtenissen zoals Wereld Aids Dag,  Dierendag,  maar ook media campagnes rondom grote rampen hebben een significante invloed op je Face to Face resultaten.

  Probeer dit dus zoveel goed mogelijk te combineren en ondersteun je Face to Face activiteiten.

  8. Het is meer dan Direct Marketing

  Face 2 face is meer dan Direct Marketing. Face to Face wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld PR, voor Guerrilla marketing, en voor marktonderzoek.

  Er is een Face to Face campagne geweest van het Belgische TNT die niet gericht was op directe conversie maar juist op PR, deze actie is ondertussen meer dan 40 miljoen keer bekeken op Youtube.

  Heb je al uitgerekend hoeveel media je moet inkopen om dit aantal views via TV te bereiken? In Nederland kom je zeker boven de 1 miljoen euro uit.

  En stel je een voor wat er kan ontstaan als je als je dit soort dingen met lead generatie en fondsenwerving gaat combineren…..

  Dit waren de eerste 8. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Mocht je vragen hebben, of op een van de 8 onderwerpen de diepte in willen? Bel of mail me gerust. Tot snel!

  Terry van den Bemt

  Commercieel Directeur Pepperminds