• De kwaliteit die we gewend zijn maar dan heel voordelig

  oktober 17, 2013 | blog | Davy Guijt
 • Deze slogan uit de tv commercial van Telfort omvat eigenlijk alles wat ik in dit blog ter discussie wil stellen. Fieldmarketing is een kanaal dat nog lang niet zo bekend is als marketingkanaal als de televisie. Is dit doordat niet iedereen bewust is van de voordelen? Of is het terecht dat grote merken bakken met geld uitgeven aan tv commercials omdat deze simpelweg veel meer opleveren. Ik zal beide naast elkaar leggen in dit blog.

  Als case voor de tv commercial nemen we de reclame van Telfort. In mijn ogen 1 van de beste tv commercials die er op dit moment te zien is op tv. Ten eerste is het een grappige reclame met veel herkenningen. Waar meerdere groepen zich kunnen identificeren met de acteurs. Hij is voor mij zo leuk dat ik hem in mijn sociale omgeving ook wel eens benoem. Met een beetje geluk pak ik hem er ook nog even bij. Hij heeft een hoge ‘’plakfactor’’ zoals ze dat beschrijven in het gelijknamige boek van de gebroeders Heath. Zij geven aan dat als je wil dat je verhaal beklijving creëert, het opgebouwd moet zijn met de volgende componenten van "succes"; Simple, Unexpected, Credible, Concrete, Emotional, Story. Dit is de manier waarop broodje aap verhalen lang in de wereld blijven hangen en je uiteindelijk niet meer weet of het nu echt of fictie is.

 • Zelfs de slogan van de commercial weet ik nog terwijl het me verder niet direct interesseert. Deze commercial komt meerdere malen per dag voor een langere periode op tv. Wat ik kan vertellen over de prijs en het bereik van deze commercial is het volgende; een reclameblok van 30 seconde in het best bekeken reclameblok van de Ster kost rond de €25.000. Dit is het moment tussen het einde van een Champions league wedstrijd en de nabeschouwing. Er kijken op dat moment tussen de 500.000 en de 900.000 mensen, een beetje afhankelijk van de wedstrijd natuurlijk (bij een wedstrijd van PSV zal dit iets minder zijn). Waarschijnlijk maak je hier alleen reclame als je weet dat de doelgroep van jouw merk geïnteresseerd is in voetbal of in ieder geval een groot gedeelte daarvan. Wat we ook zeker weten is dat de mensen die naar de reclame kijken geen koopsignalen afgeven. Hier kan dan ook geen interactie mee worden gezocht vanuit een commercial. Maar waar wil ik nu precies naar toe met dit verhaal?

  Wat ik me afvraag is of een fieldmarketingcampagne met deze familie van Telfort bestaande uit acteurs niet veel goedkoper is en niet veel meer oplevert dan nog een keer 30 sec tv commercial? Voor het gemak neem ik even de Kalverstraat als uitgangspunt, hier zit overigens ook een Telfortwinkel op de Heiligeweg. Stel dat je daar een setting kan creëren waar deze familie on the spot deze act uitvoert tijdens openingstijden van de winkel. Zij kunnen de landelijke campagne uitdragen, korting vouchers overhandigen, gegevens verzamelen en je mag zelfs met hen op de foto. En dit allemaal in de buurt van de Telfort winkel. Dit gaat veel exposure opleveren op social media, het winkelend publiek gaat dit delen maar ook mond op mond verspreiden. Direct gaat het in ieder geval meer opleveren en social media zal deze campagne nog eens verder verspreiden. Als je het goed aanpakt kan dit zelfs een youtube hit worden. Dit alles met in het achterhoofd dat er wekelijks gemiddeld 900.000 mensen (volgens Wikipedia) de Kalverstraat passeren. Nu wil ik niet zeggen dat Telfort alle commercials op de tv moet stoppen. Zonder deze commercials heeft een fieldmarketingcampagne geen zin, dan had immers niemand deze familie gekend. Maar volgens mij is een fieldmarketingcampagne in de combinatie het overwegen waard. Je bereikt hetzelfde aantal mensen, die wel koopsignalen vertonen en waar je ook nog eens het gesprek mee aan kan gaan.

  Met andere woorden ‘’ De kwaliteit die we gewend zijn (misschien wel beter) maar dan heel voordelig’’

 • Telfort commercial