• Deze zomer konden de reizigers op het metrostation Rotterdam Centraal kennismaken met een van de eerste QR code stores van Nederland. Bol.com maakte als een van de eerste webshops gebruik van offline marketing om hun klanten te blijven binden. Iets dat online in de verzadigde markt steeds moeilijker wordt. In de QR code store konden reizigers eenvoudig een product bestellen door de QR code te scannen. En, dat product werd de volgende dag thuisbezorgd. Hier ging het om een actie van de Bol.com om de vakantiewinkel te promoten. Elk kwartaal heeft Bol.com een themawinkel en dat is nu ‘’vakantie’’.

    Dit was voor mij de eerste kennismaking met dit fenomeen in Nederland. QR code vitrines waren over het algemeen al meer bekend en wereldwijd hebben bedrijven als eBay, Walmart en Tesco al langer QR code stores. Wat is de potentie in Nederland voor dit fenomeen en welke markten gaan hierop inspelen? Zijn het alleen de webshops die hun klanten nu ook offline de kans willen bieden om aankopen te doen of is er meer? Ik kan me voorstellen dat het niet alleen een kwestie is van online naar offline maar ook een kwestie van prijs per vierkante meter voor fysieke winkels die nu goedkoop op A-locaties 2D winkels kunnen openen die ook nog eens 24/7 open blijven. Het is nu van belang om een rendabel business model te vinden om dit succesvol uit te rollen per branche.

    Van de week zat ik ergens op een terras in Amsterdam, na te denken over de mogelijkheden van deze nieuwe techniek. Stel je nu eens voor dat de menukaarten van horeca buiten op tafel liggen met QR codes. Jij scant je totale bestelling en het komt binnen op de computer bij de bar. Het café kan zo besparen op het personeel buiten en kan zo sneller bestellingen verwerken. Lijkt me? Je zou zelfs zover kunnen gaan dat je uiteindelijk de rekening krijgt in de vorm van een QR code en deze zo afrekent. Hoe ziet de toekomst van QR en QR stores er in Nederland uit?

    Wat zijn de mogelijkheden en welke branches zien we straks terug met een QR code store? Parfumerie? Bloemisten? Elektronica?  De consument bepaalt zelf waar, wanneer en hoe er aankopen worden gedaan en met de opkomst van de QR code stores komt daar weer een mogelijkheid bij.