• Ja, het is een hele mond vol en waarschijnlijk heb je de titel meerdere keren moeten lezen om te begrijpen wat er mee wordt bedoeld. Deze zin kwam ik tegen in het boek “Power brands” geschreven door Marc Oosterhuis en Mirte Stut. In het boek gaan zij op eigen wijze op zoek naar het succes van grote merken. Niet afgaand op bestaande theorie├źn maar puur op eigen inzicht. Het succes van grote merken is vaak terug te beredeneren naar bestaande theorie├źn en succesformules. In dit boek kwam voor mij een nieuwe formule aan het licht en die luid zoals de titel zegt “verenig schijnbaar onverenigbare werelden”. Dit zegt zoveel als combineer pindakaas met haring en het is een succes. Dit laatste geloof ik dus niet en daarom ben ik er eens voor gaan zitten.

    We nemen de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam oftewel; HEMA. Deze wel bekende keten werd in 1926 opgericht. De doelgroep van de HEMA was de minder bedeelden in de crisisjaren. Andere warenhuizen waren alleen toegankelijk voor de rijkere. Zoals je weet heeft de crisis niet non stop aangehouden en toch is de HEMA nog altijd succesvol. Wat de HEMA in ieder geval heel goed doet is het verenigen van onverenigbare werelden. Zij zijn erg goed in het aantrekkelijk of hip maken van alledaagse producten van goede kwaliteit voor een lage prijs.

  • Een paar andere voorbeelden; Google verenigt de chaos van het web in zichtbare orde met een hele simpele lay-out. Dove richt zich op alle vrouwen, niet iedereen ziet er uit als een model maar met Dove kan iedereen wel mooi zijn.

  • Het zou zomaar kunnen dat deze formule deels heeft gezorgd voor het succes van deze merken. Daarom heeft juist deze formule mij aan het denken gebracht. Kan het ook zijn dat deze formule universeel werkt? Bijvoorbeeld ook in het bepalen van je marketing strategie en welke kanalen je gebruikt om je marketing door te voeren. We zitten hier natuurlijk op Fieldmarketingtrends.com dus hier proberen we hem naar door te vertalen.

    Als dit een succesformule zou kunnen zijn, moeten dan niet alle webshops zich gaan richten op fieldmarketing? Iets dat voor een webshop heel onnatuurlijk lijkt. In mijn vorige blog haalde ik al aan dat Bol.com een QR code store heeft geopend, dit zou een begin kunnen zijn van een fieldmarketing strategie. Er staan tegenwoordig zelfs vacatures open bij mediabureaus voor fieldmarketing director. Dit kan betekenen dat de grotere spelers in de markt gaan inzien dat ze niet meer om fieldmarkteing heen kunnen. Deze gedachte klinkt ook heel logisch als je hem naast de blauwe oceaan strategie legt van Kim & Mauborgne. De online markt is aan het verzadigen, consumenten die online aankopen doen of daar bereid toe zouden zijn, zijn op dit moment bereikt. Zij hebben hun keuze gemaakt althans er valt niet veel meer te winnen in deze groep, dit zou vissen in de rode zee zijn. De blauwe oceaan is te vinden op straat. Daar waar consumenten nog steeds offline aankopen doen. Het zou heel logisch zijn om contact te maken met de groep consumenten die op zaterdag schouder aan schouder door de Kalverstraat loopt.

    Elke marketeer weet ook dat je de consument het beste kan raken op het moment dat hij al koopgedrag vertoont. Iemand die in de Kalverstraat loopt zal niet aan Bol.com, Zalando of Vimodos denken zonder dat hij het ziet. Als je op dat moment zichtbaar kan zijn met je webshop dan heet dat zoiets als “right time, right place marketing”  

    Tot slot nog een een goed voorbeeld van online naar offline; dit filmpje van de Belgian post.